Temple Grandin- ett filmtips i regnet

Sommaren har kanske inte visat sin soligaste sida ännu och då kan man passa på att titta på film. Temple Grandin är en film från 2010 som handlar om Temple Grandin, en kvinna med autism som kämpade sig igenom skolan för att bli en framgångsrik vetenskapsman och djurrättsaktivist. 

Temple Grandin är professor vid Colorado State University. Hon forskar i djurs beteenden och har doktorerat i veterinärvetenskap. 2009 blev hon hedersdoktor på SLU i Uppsala men det är bara en i raden av hedersutmärkelser, 2010 utnämndes hon t.ex. i Time magazine i  som en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen inom kategorin “heroes”.

Hon tror själv att hon lyckats så bra i sitt arbete med djuren tack vare sitt annorlunda sätt att tänka, för hon säger att hon tänker som djur gör, nämligen i bilder och genom sinnesintryck såsom ljud, lukter, och beröring. För henne är språket sekundärt och hon började själv inte prata förrän i fyraårsåldern.Temple Grandin är autistisk och har även föreläst och skrivit böcker om hur det är att leva med autism.

I artikeln “Hon förstår hur kor tänker” ur tidningen “Forskning och framsteg” 2006-07-01 kan du läsa mer om Temple Grandin och hennes arbete.

Se Temple Grandin föreläsa här:

Temple Grandin: “The Autistic Brain”  . 

TED  “Världen behöver alla sorters hjärnor”

Här kan du se en dokumentär om Temple Grandin

Dr. Temple Grandin – The Woman who thinks like a Cow

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s